Op 19 november is het Internationale Mannendag. Dat schijnt ook maar goed te zijn, want mannen hebben zo’n dag hard nodig. Ondanks alle voordelen (waaronder meer betaald krijgen, niet ongesteld worden en kortere rijen voor de wc), ondervinden mannen toch ook wel een hoop nadelen aan hun gender. Natuurlijk blijft het goed om te relativeren: iedere gender ondervindt nadelen. Dit zijn de vijf grootste nadelen aan het zijn van een man.
- Wie klein is, blijft klein
- Mannen hebben een zeer gevoelige plek
- Grotere kans op ziekten
- Mannen kunnen niet multitasken
- Mannen zijn koppig
Nadeel 1: Wie klein is, blijft man
Mannen groeien tijdens hun levensloop niet zoveel. Wie na de puberteit nog niet op een behoorlijke lengte is, zal het met deze lengte moeten doen. Dames kunnen hakken dragen om een paar centimeter langer te lijken, maar voor mannen wordt dit nog vaak niet geaccepteerd.De meeste mannen krijgen de groeispurt vaak tussen hun elfde en veertiende jaar. Tot aan de puberteit groeien jongens ongeveer 6 centimeter per jaar. Na de puberteit is het klaar met de groei.
Over het algemeen geldt dat de aanleg voor lengte ook genetisch bepaald is. Wie kleine ouders heeft, zal zelf niet uitgroeien tot een man van 2.10 meter. Wat ook blijkt, is dat het kan komen door een late puberteit. Dat komt bij jongens vaker voor dan aan meisjes.
Nadeel 2: Mannen hebben een zeer gevoelige plek
Het zijn van het man heeft fysieke nadelen. Mannen hebben namelijk een zeer gevoelig onderdeel: het kruis. Een keertje een broek verkeerd aantrekken, waardoor het mannelijk geslachtsorgaan tussen de rits komt, is een zeer pijnlijke ervaring. Het is nog pijnlijker als er wordt geschopt of als de man zijn kruis ergens aan stoot.Dit schijnt de pijnlijkste plek voor mannen te zijn. Daar komt bij dat groot geschapen mannen problemen ervaren tijdens de seks. Een onderzoek uit 2002 schrijft erover dat mannen met een grote penis vrouwen makkelijker pijn doen tijdens de seks. Dat is dus voor beide geslachten een nadeel.
Nadeel 3: Grotere kans op ziekten
Uit onderzoek van de Raad voor Volksgezondheid blijkt dat mannen een groter risico lopen op welvaartsziekten dan vrouwen. Het aandeel van mannen met kanker, diabetes en hart- en vaatziekten (veroorzaakt door een ongezonde leefstijl) is 31 procent, tegenover 23 procent voor vrouwen.Leven mannen dan ongezonder dan vrouwen? Dat wijst het onderzoek niet uit. Het enige wat het onderzoek stelt, is dat mannen een groter risico lopen. Toch is het een goed idee voor beide genders om op te passen voor een teveel aan verzadigd vet, een tekort aan fruit en groenten en fysieke inactiviteit. Volgens de Raad zou het goed voor ons zijn als we allemaal eens wat meer zouden bewegen. Dat geldt voor mannen én vrouwen.
Nadeel 4: Mannen kunnen niet multitasken
Wat er al niet onderzocht wordt. Al sinds mensenheugenis gaat het verhaal dat mannen veel minder goed meerdere dingen tegelijk kunnen doen dan vrouwen. Klopt dat wel? Zijn vrouwen echt beter in multitasken?Dat heeft een universiteit in Zwitserland onderzocht. Mannen en vrouwen moesten op een loopband staan en een ingewikkelde taaltoets maken, terwijl ze praten met de onderzoekers. Probleem: mannen beginnen dan met hun arm te slingeren. Vrouwen kunnen prima praten en schrijven tegelijk, maar mannen niet. Toch jammer, voor de man.
Nadeel 5: Mannen zijn koppig
Mannen zijn echt koppiger dan vrouwen. Dat is geen fabeltje, maar een feit, blijkt uit onderzoek. Mannen krijgen niet graag ongelijk; ze hebben een trots hoog te houden. Mannen willen niet als ‘zwak’ gezien worden. Dat is niet het enige: mannen redeneren ook anders.Onderzoeker Tristan Gooley deed eens een test met zowel mannen als vrouwen. Beide geslachten kregen een foto te zien van een huis met een lage zon ernaast. De vraag was eenvoudig: ‘Komt de zon op, of gaat de zon onder?’ Mannen hadden geen flauw benul: voor hen zou het beiden kunnen zijn. Vrouwen, daarentegen, waren er snel uit: ‘De zon gaat onder.’ Waarom, dan? Omdat de lichten in het huis uit waren en niemand overdag verlichting aandoet. Dat is het stukje redeneren dat vrouwen wel hebben, maar mannen niet.
Uit het onderzoek blijkt dat mannen verward raken als ze moeten aanvaarden dat hun systeem niet feilloos werkt. Ze rijden bijvoorbeeld ook sneller als ze de weg niet weten. Op die manier proberen ze sneller uit de hopeloze situatie te komen, terwijl vrouwen graag mensen aanspreken om de richting te vragen.